poniedziałek, 11 kwietnia 2011

SMACZNEGO !!

Zupa chrzanowa
Składniki:
1 szklanka kwaśnej śmietany (18-proc.), 70 dag białej kiełbasy, kilka plastrów wędzonego boczku, 5 jajek, 1 cebula, 1 korzeń chrzanu, 2 łyżki mąki pszennej, sok z 1 cytryny, 1 liść laurowy, sól, pieprz, 5 ziaren pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego

Wykonanie:
Do garnka wlać 2,5 l wody. Włożyć liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, obraną cebulę i zagotować. Dodać kiełbasę. Gotować godzinę na małym ogniu, a następnie kiełbasę wyjąć z wywaru. Chrzan obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do wrzącego wywaru. Gotować 5-10 minut. Mąkę rozmieszać ze śmietaną, wlać do przecedzonej zupy, zagotować. Zdjąć z ognia. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Boczek pokroić w cienkie paski, obsmażyć. Jajka ugotować na twardo, obrać, drobno posiekać. Zupę podawać z jajkiem i boczkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

POLSKA